От 21 до 23 септември 2023 година над 120 адвокати от цялата страна взеха участие в националните чествания по случай Деня на Независимостта и в проведената Национална конференция на българската адвокатура на тема „Независимостта като ценност“, на която Великотърновската адвокатска колегия беше домакин. Форумът се състоя в музей „Възраждане и Учредително събрание“. При откриване на конференцията председателят на Великотърновската адвокатска колегия Веселка Коева връчи на председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев специален дар – знаме, извезано от великотърновката Яна Караиванова, с цвета и логото на ВАдвС. Знамето беше осветено в Деня на Независимостта в църквата „Св. 40 мъченици“ от Великотърновския митрополит Григорий. Той отправи благослов към всички адвокати, които се трудят на това поприще в полза на обществото и се борят за правда между човеците и за независимост.

Поздравление към участниците в конференцията поднесоха кметът инж. д-р Даниел Панов и председателят на Административен съд – В. Търново съдия Йорданка Матева.

Конституционният съдия чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов благодари на Великотърновската адвокатска колегия за изключителната работа и активност през годините. В словото си, като лектор на конференцията, той отбеляза, че няма по-независими хора от адвокатите и няма друга професия с по-висока степен на интегриране на независимост, като това дава на българската адвокатура една огромна сила.

Историческите аспекти на независимостта представи пред форума проф. Милко Палангурски, който подчерта, че колкото повече са адвокатите във властта, толкова по-демократично и по-ефективно е управлението на страната. Проф. Палангурски призова всички адвокати да бъдат стожери на правото, защото има ли право, има независимост.

В конференцията като лектори се включиха още адвокат Борислав Белазелков и адвокат Валя Гигова с лекции за независимостта на съдебната власт и адвокатурата.

От трибуната на Националната конференция кметът на Велико Търново Даниел Панов и конституционният съдия чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов призоваха българската адвокатура да подкрепи предложението за вписване в Конституцията на текста: „Велико Търново е историческа и духовна столица на България“. Предложението беше подкрепено единодушно от присъстващите на конференцията.

Искрени и сърдечни благодарности получихме от всички участници в събитието, които бяха запленени от красотата и величието на Велико Търново.

Събитието беше отразено в националните и местни медии.